Ispljunuti ili progutati? Večita dilema i koliko žena guta

Da li da pljuneš ili progutaš spermu?

Ovo je dilema odvajkada i čini se da nikada nećemo dobiti konačan odgovor. Jer, istina je da je ovo u potpunosti stvar ličnog ukusa (oprostićete na igri rečima).

Ali, šta ako ste još uvek neodlučni? Šta ako još uvek ne znate šta preferirate?

Ne brinite. Bez obzira da li ste tek nedavno postali seksualno aktivni i nemate mnogo iskustva u oralnom seksu, ili—vaš partner želi da probate nešto novo, a vi niste baš sigurni u vezi toga— ovaj članak bi trebalo da vam pomogne.

Članak odgovara na česta pitanja, kao što su: ,,Da li da ispljunem ili progutam?’’, ,,Koliki procenat žena guta?’’, ,,Da li žene vole da gutaju?’’.

Da biste saznali sve to i mnogo više, nastavite da čitate!

Da li da pljunem ili progutam?

Da li ćete pljunuti ili progutati kada praktikujete felacio, u potpunosti je stvar ličnih naklonosti. I jedno i drugo može biti korisno i uzbudljivo.

Međutim, važno je razgovarati sa svojim partnerom i prodiskutovati o ličnim granicama.

Nikada ne bi trebalo da vas pritiskaju da uradite nešto zbog čega ćete se osećati neugodno.

Šta zapravo znači pljunuti ili progutati?

Upravo to kako i zvuči: na kraju oralnog seksa, nakon što muškarac ejakulira u vaša usta ili na vaš jezik, možete ili progutati njegovu spermu ili je ispljunuti.

Bilo koja opcija je sasvim u redu, a sve je do osobe koja puši. Nikada ne dozvolite da budete pod pritiskom da progutate, ako to ne želite.

Međutim, ako odlučite da pljunete, učinite to taktično i diskretno u maramicu ili komad toalet papira koji ste unapred pripremili.

Takođe, dozvolite da njegov penis odmara u vašim ustima sekundu ili dve nakon što svrši. Nemojte ga izvlačiti i odmah juriti u kupatilo—mogao bi da se uvredi.

A, ako apsolutno mrzite pomisao da imate spermu u ustima, jednostavno mu to recite (ljubazno i bez da vređate njegova osećanja).

Zamolite ga da svrši negde drugo na vašem telu—na lice, grudi, pupak, donji deo leđa ili bilo gde drugde.

Osim toga, uvek možete preći na penetrativni seks na pola pušenja.

Koji procenat žena guta?

Prema ovoj anketi rađenoj na uzorku od 740 seksualno aktivnih muškaraca i žena, 42% muškaraca je reklo da je gutanje njihov omiljeni vid ejakulacije, u poređenju sa samo 9% žena.

Nešto više od polovine svih učesnika ankete je reklo da muškarac često svršava u ženina usta, a više od 1 od 5 muškaraca ejakulira u maramicu ili negde drugde na ženinom telu.

Većina ljudi je takođe izjavila da često menjaju mesta za svršavanje, a samo 22% je reklo da muškarac nikada ne ejakulira u usta svog partnera.

Da li je gutanje sperme bezbedno?

Ako je muškarac zdrav, onda je gutanje ili dodirivanje njegove sperme savršeno bezbedno—osim ako niste alergični na nju (da, to stvarno postoji—neke žene su alergične na spermu).

Međutim, nezaštićeni oralni seks nosi rizik od prenošenja polno prenosivih bolesti—na primer, ako sperma dođe u kontakt sa mikroskopskim ranicama, desnima koje krvare ili herpesom u ustima.

Dakle, ako niste sigurni kakvog je zdravlja vaš partner, uvek koristite kondom.

Da li je sperma visokokalorična?

Možda ovo niste znali, ali ejakulat sadrži samo 1 do 5% sperme (onih malih plivača koje ste možda videli na časovima seksualne edukacije). Ostatak je tečnost koja se zove semena plazma, od koje je oko 80% čista voda.

Kao rezultat toga, sperma ima oko 5 do 7 kalorija po ejakulaciji. Dakle, ako ste na dijeti, ne brinite: vaše telo će ovo jedva da registruje.

Da li je sperma dobra za vas?

Muški ejakulat sadrži mnogo vitamina, minerala i drugih zdravih hranljivih materija kao što su vitamin C, kalcijum, cink, magnezijum i mlečna kiselina.

Takođe, sadrži određene količine hormona melatonina koji reguliše cikluse spavanja i može pomoći kod nesanice i drugih problema sa spavanjem.

Postoje neke tvrdnje da sperma ima određena svojstva protiv starenja i depresije, pomaže u smanjenju anksioznosti i može poboljšati pamćenje i funkciju mozga.

Međutim, one su uglavnom neutemeljene i ne postoje konačne studije na ovu temu.

Štaviše, muškarci proizvode samo oko kašičicu sperme po ejakulaciji, i to je uglavnom voda, tako da je njena nutritivna vrednost verovatno minimalna. U svakom slučaju, ona nije nezdrava.

Zašto sperma neprijatno miriše?

Pre nego što uopšte stignete do dela gde treba da pljunete ili progutate spermu, verovatno ćete je prvo pomirisati.

Nema smisla poricati očigledno: sperma većine momaka ne miriše sjajno i često odaje karakterističan miris hlora ili izbeljivača.

Miris je takav usled činjenice da je sperma alkalna da bi preživela veoma kiselo okruženje vagine.

Međutim, nije svim ženama miris sperme neprijatan, a njegov intenzitet varira od muškarca do muškarca. Način života i ishrana muškarca takođe mogu uticati na miris njegove sperme.

Ipak, ako je njegov ejakulat izuzetno neprijatnog mirisa, to može biti indikacija nekog zdravstvenog problema… ili loše higijene.

Kakav je ukus sperme?

Iako većina muških spermi ima karakterističan miris, ne može se reći da postoji univerzalni ukus. Ukus može drastično da varira od jednog čoveka do drugog: može biti gorak i slan ili prilično sladak.

Može biti da čak i nema nikakvog ukusa. Sve zavisi od tipa (i vašeg čula ukusa).

Dobra vest je da konzumiranje određene hrane može uticati na ukus sperme. Sledeće namirnice ima tendenciju da učine ejakulat gorkim:

 • Alkohol
 • Cigarete
 • Marihuana
 • Kafa
 • Beli luk
 • Crni luk
 • Špargla
 • Brokoli
 • Kupus
 • Zeleniš
 • Meso i mlečni proizvodi

A ove mogu učiniti ukus sperme slađim (ili barem donekle prijatnijim):

 • Pomorandže
 • Papaja
 • Ananas
 • Celer
 • Peršun
 • Pšenična trava
 • Cimet
 • Muškatni oraščić

Dakle, ako vam se ne sviđa ukus ejakulata, naterajte svog partnera da popije nekoliko čaša soka od ananasa pre nego što mu popušite i vidite da li ima neke razlike.

Da li momci vole kada gutate?

Da, i to veoma—većina momaka smatra da je to izuzetno privlačno. Ankete i odgovori zajednica muškarca širom sveta ukazuju na ogromnu sklonost gutanju.

Problem je u tome što muškarci često nespremnost svojih partnera da gutaju tumače kao znak nekakvog odbacivanja. „Smatram da je nepoštovanje ako ne proguta moju spermu“, kako kažu.

Naravno, to definitivno nije uvek slučaj. Dakle, ako ne volite da gutate, obavezno sedite sa svojim partnerom i porazgovarajte o svemu.

Objasnite da je to samo pitanje ličnih preferenci i da to ne znači da ga smatrate manje privlačnim.

Završno razmatranje o pljuvanju i gutanju

Da zaokružimo priču: bilo da izaberete da sledeći put pljunete ili progutate, evo nekoliko saveta i trikova kako da na najbolji način doživite celo iskustvo:

 • Uvek imajte maramice ili peškir pri ruci
 • Ne zaboravite da je sperma poznata po tome što ostavlja tvrdokorne mrlje
 • Razmislite o ejakuliranju na drugim delovima tela
 • Nikada nemojte imati nezaštićeni oralni seks sa partnerom čije je zdravstveno stanje nepoznato
 • Zapamtite da presemena tečnost takođe može preneti polno prenosive bolesti (a možete od nje i da zatrudnite)
 • Razgovarajte o svojim željama i granicama sa svojim partnerom pre nego što mu priuštite felacio
 • Nikada nemojte dozvoliti da vas bilo ko pritiska da radite nešto što vam nije u potpunosti prijatno
 • Opustite se, zabavite i uživajte u iskustvu!

Šta druge žene i muškarci kažu: pljunuti ili progutati?

Žene

„Nikad nisam bila ni blizu uživanju u ukusu sperme. Ukus je zemljan i mošusan, baš kao što i miriše—što jednostavno nije baš ukusno. Uz to, progutala sam spermu kad god mi se pružila prilika i planiram da to nastavim da radim. Zapravo, nikada nisam direktno razgovarala o tome ni sa jednim partnerom, kad bolje razmislim. Jednostavno mi nije stalo da je ne progutam kada mi je u/blizu usta.”

„Ukus—pa, ukus je okej. Neutralna sam prema tome. Seksualno gledano–volim to da radim! Tako je seksi igrati se spermom i nastaviti sa provociranjem partnera čak i nakon što je svuda već isprskao. Seks ne mora da se zaustavi na orgazmu. Ako ste u vezi, verujem da je seks redovan. Nastavite igru. Dajte mu nešto o čemu će da razmišlja kasnije. Više se radi o predstavi i glumi nego o ukusu.”

„Apsolutno, gutam. Zabavno je i čini da se osećam zaista privlačno.”

„Ne sviđa mi se. I ukus i tekstura su neprijatni. U tome nema nikakve prave psihološke pozadine. Takođe sam izbirljiva u jelu i mnoge stvari mi imaju neprijatan ukus i teksturu. U mojoj vezi, ovako postavljene stvari funkcionišu skroz okej.”

Reddit user

Muškarci

„Nekako se čudim svim komentarima ovde da bi pljuvanje sperme bio nepristojan čin. Ne šetam okolo misleći da je moj ejakulat božanski nektar i ne vređam se ako neko ne uživa u ukusu ili osećaju pri gutanju. Ne mislim ni da je većina drugih muškaraca toliko nesigurna. Kad smo već kod toga, gutanje je vizuelno veoma uzbudljivo.”

„Zašto muškarci ne bi bili nesigurni zbog toga? Žene su često veoma nesigurne u pogledu svog ukusa kada im se neko ,,spusti’’. Kako bi žena reagovala da je poližete, a zatim pljunete da otklonite ukus? Ni ja to ne vidim kao izričito nepristojno, ali to je ipak neka vrsta simboličnog dela.”

„Reći ću da pljuvanje, kada na primer izbaci iz usta na svoje sise, neverovatno loži, iako to obično ide uz ponovno lizanje celog sadržaja.’’

„Mislim da je razlog zašto mi muškarci ovo toliko volimo, taj što to pokazuje da niste toliko užasnuti od nas, u našem najprijatnijem trenutku. Zamislite da je vaš momak krenuo da vam se spušta, i taman kada ste počeli da svršavate, on krene da pljuje na pod. Uopšte ne govorim da bi sve žene trebale da urade ovo, ili da bi trebalo da se osećate loše ako to ne učinite. Samo kažem zašto nam se to toliko sviđa. Osim toga, osećaj je neverovatan, naravno.”

„Ne mislim da je to kao: ,,Jupi, nije zgađena!’’ Mislim da je mnogo… dublje od toga – ideja da ona želi da to konzumira, želi da to ima u sebi, da ulazi u nju. To se zapravo ne artikuliše svesno, ali to je ono što taj akt čini tako privlačnim i pruža osećaj emocionalnog nagrađivanja i intime. S druge strane, ovo takođe znači da to treba da radite samo ako možete entuzijastično. Ako je ženi neprijatno da guta ili ne smatra da je to na bilo koji način uzbudljivo, ni ja to onda ne smatram privlačnim.”

Reddit korisnik

Zaključak: Pljunuti ili progutati – pitanje je sad

Eto, to vam je cela nauka. Sada možete (nadamo se!) sami odlučiti da li ćete pljunuti ili progutati.

U svakom slučaju, radite sve što vam se čini prirodnim i prijatnim i nemojte se prisiljavati da gutate samo zato što ste vi ili vaš partner to videli u pornićima.

Uzgred budi rečeno, možda je dobro da malo pomerite svoje granice i pokušate da progutate ako to nikada do sada niste uradili.

Ko zna, možda ćete na kraju i zavoleti—ili u najmanju ruku ne obraćati previše pažnju na to—i vaš partner će vam najverovatnije biti zahvalan na tome.

Slične Objave

Jedan Komentar

 1. Definitivno je kod mene stvar u osećaju . Imam 45 i sex sam otkrila u 32 godini ( do tada nisam osećala sex ) a počela da uživam tek posle 40-te. Ako se uzme u obzir da je meni potrebno da se stvarno nadjem sa sexualnim partnerom da bih iz strasti mogla da progutam spermu… Treba mi vreme da se naviknem na nekog , na mirise .. ukuse… a ako mi se desi da me muškarac stvarno zadovolji , tad volim da gutam i uživam u tome .

Dodaj Komentar

Vaša email adresa neće biti vidljiva nikom. Obavezna polja su označena sa *