Polno prenosive bolesti

Šta su polno prenosive bolesti (PPB)?

Polno prenosive bolesti (PPB), ili venerične bolesti, su infekcije koje se prenose sa osobe na osobu putem seksualnog kontakta. Kontakt je najčešće vaginalni, oralni ili analni seks. Međutim, ponekad se infekcije mogu širiti i samo putem intimnih, fizičkih kontakata. Ovakav način prenošenja moguć je zato što se neke PPB, kao što je herpes ili HPV, mogu preneti putem dodira kože.

Postoji više od 20 tipova PPB, a neke od njih su:

Šta izaziva polno prenosive bolesti (PPB)?

Polno prenosive bolesti mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima i parazitima. 

Ko može da oboli od polno prenosivih bolesti (PPB)?

Većina polno prenosivih bolesti pogađa i muškarce i žene, ali u većini slučajeva zdravstveni problemi koje uzrokuju mogu biti pogubniji za žene. Ako trudnica ima polno prenosivu bolest, ona može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod bebe.

Koji su simptomi polno prenosivih bolesti (PPB)?

PPB ne izazivaju uvek simptome ili mogu izazvati samo blage simptome. Dakle, moguće je imati infekciju da to ni ne znate, a i dalje možete da je prenesete drugima.

Ako postoje simptomi, oni mogu uključivati:

  • Neobičan iscedak iz penisa ili vagine
  • Rane ili bradavice na genitalnom području
  • Bolno ili često mokrenje
  • Svrab i crvenilo u genitalnom području
  • Plikovi ili rane u/oko usta
  • Neprijatan vaginalni miris
  • Svrab, bol ili krvarenje u predelu anusa
  • Bol u predelu stomaka
  • Groznica

Kako se dijagnostikuju polno prenosive bolesti (PPB)?

Ako ste seksualno aktivni, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom o potencijalnom riziku od polno prenosivih bolesti, kao i o tome da li je u vašem slučaju potrebno da se testirate. Ovo je posebno važno jer mnoge PPB obično ne izazivaju nikakve simptome.

Neke polno prenosive bolesti mogu se dijagnostikovati putem običnog pregleda ili mikroskopskim pregledom rane ili uzorka vaginalne tečnosti, penisa ili anusa. Analize krvi mogu dijagnostikovati druge vrste PPB.

Kako se leče polno prenosive bolesti (PPB)?

Polno prenosive bolesti uzrokovane bakterijama ili parazitima se mogu lečiti antibioticima. Sa druge strane, ne postoji lek za polno prenosive bolesti uzrokovane virusima, ali postoje drugi lekovi koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma i smanjenju rizika od dalje širenja infekcije.

Pravilna upotreba kondoma u velikoj meri smanjuje, ali ne eliminiše potpuno, rizik od dobijanja ili širenja polno prenosivih bolesti. Najpouzdaniji način da se izbegne infekcija jeste da ne upražnjavate analni, vaginalni ili oralni seks.

Postoje vakcine za prevenciju inficiranja HPV virusom i hepatitisom B.

Može li se preventivno delovati na polno prenosive bolesti (PPB)?

Pravilna upotreba kondoma, kao što je rečeno, u velikoj meri smanjuje, ali ne može potpuno da eliminiše rizik od dobijanja ili širenja polno prenosivih bolesti. Ako ste vi ili vaš partner alergični na lateks, možete koristiti poliuretanske kondome. Najsigurniji način da se izbegne zaražavanje nekom od polno prenosivih bolesti, jeste potpuna seksualna apstinencija. Postoje vakcine za prevenciju inficiranja HPV virusom i hepatitisom B.

Slične Objave

Dodaj Komentar

Vaša email adresa neće biti vidljiva nikom. Obavezna polja su označena sa *