Kada je krvarenje nakon analnog seksa normalno, a kada nije

Analni seks može biti uzbudljiv izvor zadovoljstva u kojem se može uživati na više načina—stimulacijom prstima (engl. fingering), lizanjem anusa (engl. rimming), korišćenjem seks-igračaka, kao i penetracijom penisom. Međutim, ne postoji ništa što može da pokvari raspoloženje kao što to može post-analno krvarenje.

Iako nijedan oblik analnog krvarenja ne treba smatrati normalnim, a svakako nije nešto što biste trebali očekivati nakon analnog seksa, to se ipak može dogoditi i nije neuobičajeno. Ozbiljne povrede kao posledica analnog seksa su retke, međutim, svako krvarenje ,,pozadi’’ može delovati alarmantno—bilo da vam je to prvi put ili redovno uživate u analnom seksu.

Ako ste zabrinuti ili imate bilo kakve nedoumice u vezi sa analnim krvarenjem, uvek ih možete razjasniti sa svojim lekarom. Imajte u vidu da svako krvarenje nakon analnog seksa ne zahteva nužno da se odmah obratite svom lekaru

Male rane (analne fisure)

Mala količina mrlja nakon analnog seksa, tj. nekoliko kapi/linija krvi na toalet papiru, nije neuobičajena, a svako blago krvarenje ili nelagodnost trebalo bi da se smiri u roku od nekoliko dana. Najčešći uzrok ovoga su male pukotine u anusu, poznate kao analne fisure. Analne pukotine mogu nastati kada se tanko i delikatno tkivo anusa pocepa pod pritiskom. Iako su pukotine najčešće uzrokovane konstipacijom, povremeno se mogu javiti i zbog analnog seksa.

Za razliku od vagine, anus ne može da ovlaži i zbog toga mogu nastati male rane usled trenja od penetrativnog analnog seksa

Za razliku od vagine, anus nije u mogućnosti da se sam podmaže—stoga se ranice mogu pojaviti usled trenja od penetrativnog analnog seksa ili zbog oštrih noktiju pri fingerovanju. Analne pukotine mogu biti bolne, mogu da izazovu nelagodnost i peckanje, pa i pojavu krvavih mrlja kada odete u toalet. Međutim, te male poderotine obično zarastaju same, a simptomi bi trebalo da se poboljšaju u roku od jednog do dva dana.

Iritacija unutrašnjih hemoroida

Još jedan uobičajeni uzrok pojave malih mrlja od krvi nakon analnog seksa može biti posledica iritacije unutrašnjih hemoroida. Hemoroidi (ili šuljevi) nastaju kada krvni sudovi koji se nalaze u i oko anusa postanu otečeni, verovatno kao posledica povećanog pritiska na rektum zbog problema sa zatvorom. Njih je moguće iziritirati penetrativnim analnim seksom, što kasnije dovodi do krvarenja. Ovo takođe može da izazove pojavu krvavih mrlja kada odete u toalet, ali ti simptomi bi trebalo da nestanu u roku od nekoliko dana.

Polno prenosive infekcije

Kao što je slučaj i sa bilo kojim drugim tipom seksa, postoji rizik od dobijanja polno prenosive bolesti i prilikom analnog seksa—a PPB ponekad može da igra ulogu u pojavi krvarenja iz anusa. Uobičajene polno prenosive bolesti kao što su hlamidija i gonoreja mogu izazvati oticanje anusa, a takođe mogu biti povezane sa pojačanim bolom tokom analnog seksa, krvarenjem nakon njega i pojavom iscedka iz anusa. Analne bradavice (kondilomi) uzrokovane HPV-om i genitalni herpes takođe mogu izazvati krvarenje kada su iritirani tokom analnog seksa.

Ako imate simptome, ili sumnjate da možda imate polno prenosive bolesti, trebalo bi da se obratite svom lekaru ili lokalnim službama za seksualno zdravlje. U svakom slučaju, uvek je preporučljivo da idete na redovne kontrole i testirate se na PPB.

Kada posetiti lekara

Mala mrlja od krvi nakon analnog seksa obično nije razlog za zabrinutost, ali ako se suočite sa njihovom pojavom preporučljivo je da izbegavate dalji analni seks bar nekoliko dana dok se ranice ne zacele. Takođe, možete pomoći sebi (i svom anusu) tako što ćete jesti hranu bogatu vlaknima, kako biste održavali redovno pražnjenje creva i izbegli konstipaciju.

Međutim, ako vidite da se simptomi krvarenja ili bola ne smiruju ni nakon nekoliko dana—ili se čak pogoršaju—trebalo bi da posetite svog lekara koji će ispitati da li postoje ozbiljnije analne povrede ili druga stanja koja su uzrok krvarenju. Na primer, iako analne fisure i hemoroidi često prolaze sami od sebe, ponekad se mogu ponovo javiti i izazvati hronično krvarenje i bol koji će možda zahtevati dalje ispitivanje i potencijalno lečenje.

Vaš lekar će uzeti anamnezu i obaviti rutinski pregled, a može vas i posavetovati o ublažavanju simptoma i mogućim tretmanima, ako je potrebno

Takođe bi trebalo da se javite svom lekaru ako imate neke od od sledećih simptoma:

  • Velika količina krvi nakon analnog seksa
  • Pojava ​​mrlja nakon svakog analnog seksa
  • Bol tokom analnog seksa
  • Jak bol ili nelagodnost nakon analnog seksa
  • Analni otok ili iscedak

Vaš lekar će uzeti anamnezu i obaviti rutinski pregled, a može vas i posavetovati kako da ublažite simptome i preporuči vam tretmane, ako je neophodno. Može se desiti da će lekar želeti da sprovede dalja ispitivanja, koja bi mu pomogla da se odluči za pravu dijagnozu i lečenje, ili kako bi mogao da isključi druge, manje uobičajene uzroke analnog krvarenja.

Saveti za bezbednije analno iskustvo

Analni seks, i generalno analna igra, mogu biti zabavan i uzbudljiv način da otkrijete ono što vam izuzetno prija. Međutim, bilo da se radi o samozadovoljavanju ili uživanju sa partnerom, postoje stvari koje možete da uradite da biste celo iskustvo učinili bezbednijim. Iako će vašem telu možda trebati vremena da se navikne na analnu igru, znajte da nijedan seks nikada ne bi trebalo da bude bolan!

Važno je da počnete polako, možda prvo ubacujući prst (vodite računa da su vam nokti kratki) ili manju seks-igračku, pre nego što pređete na dublju penetraciju—ali, samo ako i kada osetite da ste spremni. Kada je u pitanju analni seks, vaš najveći saveznik je lubrikant—i to ogromna količina lubrikanta. Obično su najbolji izbor oni na vodenoj ili silikonskoj bazi jer se mogu bezbedno koristiti sa kondomima, međutim—ne zaboravite da morate da izbegavate korišćenje lubrikanta na silikonskoj bazi sa silikonskim seks-igračkama, jer on može vremenom nagristi površinu igračke.

Praktikovanje bezbednog seksa, na primer upotrebom muških i ženskih kondoma, ,,oralnih brana’’ (engl. dental dam) i redovnim testiranjem na polno prenosive bolesti, takođe može pomoći da se vaš seksualni život ne komplikuje infekcijama. Pored toga, ishrana bogata vlaknima pomoći će vam da vam se creva redovno prazne, čime ćete smanjiti rizik od dobijanja analnih fisura ili hemoroida. Najvažnija stvar kada imate seks jeste da se osećate prijatno i sigurno. Međutim, ako imate bilo kakve nedoumice, zdravstveni radnici su uvek tu da vam pomognu da ih rešite.

Slične Objave

Dodaj Komentar

Vaša email adresa neće biti vidljiva nikom. Obavezna polja su označena sa *